Porositet

Hårporositet handlar om hårets förmåga att absorbera fukt, detta beror på hur hårstrånas yttersta lager är formade. Man brukar dela upp hårporositet i 3 kategorier, låg porositet, medel porositet och hög porositet.

Låg porositet

Hår med låg porositet har ett tätt bundet yttre skikt som ligger platt, vilket leder till att håret avvisar fukt och är svårt att bearbeta eftersom det blockerar kemikalier från att tränga sig in.

Eftersom lågporöst hår avvisar fukt utsätts det ofta för produktuppbyggnad, speciellt vid användning av proteinrika produkter. Detta gör så att håret kan kännas styvt och halmliknande.

 

Proteinfria produkter med fuktighetsbevarande medel som glycerin eller honung är att föredra för lågporöst hår. Måttlig värme med proteinfria djupkonditioneringsbehandlingar kan användas för att öppna upp det tätt bundna skiktet. Hår med låg porositet behöver återfuktande krämer som är rika på mjukgörare råvaror som sheasmör och jojobaolja. Välj lättare, vätskebaserade produkter som inte sitter på håret och skapar produktuppbyggnad.

Medel porositet

Hår med medelporositet kräver ofta minst mängd underhåll. Det yttersta lagret av hårstråna är lösare, vilket gör att precis rätt mängd fukt tränger in samtidigt som det förhindrar att för mycket fukt ryms. 

Hår med medelporositet tenderar att klara av de flesta frisyrer och stilar, håret kan även färgas med förutsägbara resultat. Med tiden kan dessa processer dock skada håret och öka dess porositet. Proteinbehandlingar kan ibland behövas men bör inte inkluderas i daglig hårrutin då en överanvändning av protein kan få håret att kännas hårt och stelt.

Hög porositet

Hår med hög porositet har luckor och hål i det yttre skiktet av hårstråna som släpper in för mycket fukt i håret vilket gör att håret blir frizzigt och trassligt i fuktigt väder. Även vid bad, simning och schamponering kan håret utsättas för skador och brott på grund av den stora mängden fukt som hög poröst hår kan absorbera. 

Eftersom hår med hög porositet också lätt kan tappa fukt är det viktigt att använda leave-in conditioners, återfuktande produkter och produkter som låser in fukten. Genom att använda dessa produkter kan håret lättare hålla fast vid fukten man tillsätter. Man kan även tillsatta en tjockare kräm för att fylla luckorna i de skadade hårstråna och därmed skydda håret från att förlora för mycket fukt.