Din ultimata guide för att vårda ditt texturerade hår i sommar!

Texturerat hår bjuder på sina utmaningar. Eftersom lockarna gör det besvärligare för oljor att färdas från hårbotten till hårtopparna, blir ditt lockiga hår lättare torrt och frissigt än om oljorna haft en rak väg. Och det här bli inte lättare under sommaren, då saltvatten, klorvatten och sandkorn från stranden ska tvättas ur med jämna mellanrum. Så hur ska vi ta hand om vårt texturerade hår på sommaren? Oroa dig inte, du har hittat din ultimata guide för att rädda sommarens lockar.

 

Hur påverkas håret av bad i klorvatten?

Vattnet i poolen innehåller bromin, klorin och andra starka kemikalier för att hålla vattnet rent. Kemikalierna torkar ut ditt lockiga hår mer än vanligt vatten, vilket verkligen utmanar dig med afrohår eller mycket texturerat hår. Men det är ju härligt att bada i poolen, eller hur? Låt inte ditt hår stoppa dig - skydda håret på rätt sätt och njut av poolen!

 

Rätt skydd för texturerat hår i poolen

Du vill göra två saker för att ta hand om ditt hår när du badar i klorvatten: Du vill att ditt hår ska efterlikna en redan genomfuktad tvättsvamp som inte kan dra åt sig mer vatten och du vill bygga en hinna mellan ditt hår och klorvattnet för att ditt hår ska påverkas så lite som möjligt av kemikalierna. Hur gör du då detta?

 

  • Skölj igenom håret med vatten minst tre gånger för att se till att det är drypande blött när du går i poolen (som en tvättsvamp som inte kan suga upp mer vatten). 
  • Applicera en olja som vatten inte kan tränga igenom, varken inifrån eller utifrån - lås alltså in fukten som redan finns i håret och lås ute vattnet som vill tränga in i håret. Du kan till exempel använda YARI - 100% NATURAL JOJOBA OIL eller YARI - 100% NATURAL AVOCADO OIL
  • Applicera ett balsam som ytterligare låser utsidan av håret, till exempel AS I AM - JAMAICAN BLACK CASTOR OIL CONDITIONER. Du behöver använda både olja och balsam eftersom balsam kan lösas upp i vatten vilket olja inte gör.

 

Rätt vård av texturerat hår efter att du har badat i klorvatten

Jättebra att du skyddade håret medan du låg och glassade i poolen, men det är minst lika viktigt att ta hand om håret på rätt sätt när du kliver upp. Följ dessa tre steg för att inte få problem med uttorkade lockar:

 

  1. Skölj håret noggrannt om du inte hinner med en ordentlig tvätt. Det blir inte bra om kemikalierna får ligga och torka på utsidan av ditt hår. 
  2. Använd ett balsam för extra rengöring. Balsam har flera rengörande effekter, det är inte nödvändigt att schamponera håret efter varje poolbad. 
  3. Använd en djupt återfuktande inpackning, till exempel AUNT JACKIE'S - FIX MY HAIR INTENSIVE REPAIR CONDITIONING MASQUE
  4. Håret har genomgått en större påfrestning, så ge tillbaka lite kärlek till dina fantastiska lockar. 

 

Skydda håret på stranden

När du hänger på stranden gäller samma grundläggande principer. Saltvatten kan torka ut hårbotten och hårsäckarna. Men för många tvättar med schampo är inte att rekommendera heller. Applicera samma råd på stranden som i poolen, skydda håret genom att blöta ner det innan bad, applicera olja och balsam, skölj noggrant igenom håret i efterhand och använd balsam för att rengöra istället för att använda schampo för ofta.

 

Skydda håret mot UV-strålning

Varför blir håret ljusare på sommaren? För att UV strålar bryter ned hårsäckarna och med dem, dess pigmentering. Med andra ord skadar UV-strålar håret, men precis som man kan smörja in huden med solkräm, finns UV-skydd för håret. Du bör kunna hitta UV-skydd för håret på Apoteket som du sedan kan spraya på ditt hår innan en dag i solen och såklart efter varje bad. 

 

Njut av sommaren OCH av dina lockar

För att göra det lockiga hårets historia kort, så är det ganska enkelt att skydda sig från sommarens påfrestningar på håret. Det gäller bara att få in rätt vanor. Och såklart att ha rätt produkter lättillgängliga i badrumsskåpet. Men packar du strandväskan med skyddande olja, ett balsam, lite UV-skydd och din störta badlust så är du på den säkra sidan. Ut och njut av sommaren!

 

Text: Victoria Mekerri